Με αφορμή τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τη δράση κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και την εμπλοκή τους σε οικονομικές ατασθαλίες, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με αφορμή τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τη δράση κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και την εμπλοκή τους σε οικονομικές ατασθαλίες, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε εγκαίρως εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις του για την πρόσληψη προσωπικού μέσω ΜΚΟ, με ανακοίνωσή του στις 10.05.2012. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι

  1. Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού επέλεξε να καλύψει πάγιες ανάγκες του, όπως η φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, με προσωπικό μέσω ΜΚΟ.

  2. Συνάδελφοι υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ.Α. αναγκάστηκαν να χρεωθούν τη δουλειά του υπόλογου, για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση των κονδυλίων για τις ΜΚΟ.

  3. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ ολοκλήρωσαν τη σύμβασή τους, χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ. Αλήθεια πως διασφαλίζεται ότι στους εν λόγω εργαζόμενους θα καταβληθούν στο ακέραιο οι νόμιμες αποδοχές τους, χωρίς παρακρατήσεις προς όφελος της κάθε ΜΚΟ;

Με αφορμή το γεγονός αυτό υπενθυμίζουμε τις πάγιες θέσεις του Συλλόγου μας, που αναφέρονται και στην από 10.05.2012 ανακοίνωσή του:

1. Κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των μνημείων με μόνιμο προσωπικό, έμπειρο και εκπαιδευμένο. Ειδικά οι ανάγκες φύλαξης, όπως έχει παραδεχτεί και το ίδιο το Υπουργείο, είναι απαραίτητο να καλύπτονται με προσωπικό εκπαιδευμένο, με κανονική σχέση εργασίας με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

2. Η προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η οποιαδήποτε εμπλοκή τοπικών συλλόγων, φορέων, σωματείων ή ιδιωτικών εταιρειών στο έργο αυτό ή στο προσωπικό υλοποίησής του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην ανοίγει την κερκόπορτα για σταδιακή αποψίλωση του δημόσιου χαρακτήρα της προστασίας.

  1. Ως Δημόσιες Υπηρεσίες και δημόσιοι λειτουργοί έχουμε χρέος να προστατεύουμε τα δημόσια αγαθά και τη νομοθεσία που τα διέπει, μεταξύ αυτών και την εργασιακή νομοθεσία που επιβάλλει τους όρους εργασίας, αμοιβής και ασφάλισης. Κάθε φορά που αυτή η νομοθεσία καταστρατηγήθηκε με διάφορες δικαιολογίες προέκυψαν προβλήματα, όπως αυτά των απασχολούμενων στα προγράμματα STAGE.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ