ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   12/4/2024
Αρ. Πρωτ.:111
 
Προς: Τα μέλη του ΣΕΑ
 
 
Συναδέλφισσες-οι,
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, από κοινού με το προεδρείο του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων και την ΠΕΣΑ, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων χτες, Πέμπτη 11/4/2024, στη Βουλή:

- Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο, την τομεάρχη Πολιτισμού Κ. Μάλαμα και τη Συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού Τζένη Αρσένη.

-Με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκο και τις βουλεύτριες Ν. Γρηγοράκου και Κ. Σπυριδάκη.

-Με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΚΚΕ Α. Λαμπρούλη, εκ μέτρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

-Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Α. Χαρίτση, και τις βουλεύτριες Σ. Αναγνωστοπούλου και Μ. Τζούφη.

-Με τον βουλευτή Σ. Τσιρώνη, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Νίκη.
 
Όλα τα κόμματα κατήγγειλαν τον πρωτοφανή αποκλεισμό των σωματείων του ΥΠΠΟ, και ιδιαίτερα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, από την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ, το Β μέρος του οποίου αφορά εξ ολοκλήρου την πολιτιστική κληρονομιά, εισάγοντας διατάξεις έμμεσης ιδιωτικοποίησης του αρχαιολογικού έργου και απόδοσης κερδοφόρων τμημάτων του ΟΔΑΠ, όπως τα πωλητήρια, σε ιδιώτες.

Με την συνάντηση μαζί μας, και μάλιστα σε ανώτερο κοινοβουλευτικό επίπεδο, στέλνουν ένα μήνυμα ενάντια στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις φίμωσης των μαχόμενων λειτουργών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που επιχειρούνται με διάφορους τρόπους στο ΥΠΠΟ.

Την ίδια ώρα που στη Βουλή η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο ΥΠΠΟ έγιναν αποδέκτες, στο υπηρεσιακό τους ταχυδρομείο, ανακοίνωσης-δελτίου τύπου του Προεδρείου της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της συνδικαλιστικής κριτικής και ευπρέπειας και θίγει το κύρος και την υπόληψη όλων των μελών του ΣΕΑ που καθημερινά μοχθούν για την υλοποίηση των έργων του ΥΠΠΟ και για την υπεράσπιση των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Θεωρούμε ότι αυτή η ανακοίνωση, το ύφος και το περιεχόμενό της δεν εκπροσωπεί ούτε τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στο Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε τα πρωτοβάθμια σωματεία με τα οποία ο ΣΕΑ και τα μέλη του έχουν συνεργαστεί αγωνιστικά γύρω από μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ και η αντίθεση στις ιδιωτικοποήσεις.
 
Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι το περιεχόμενο και το ύφος της προαναφερθείσας ανακοίνωσης θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΑ, τη Δευτέρα 15/4/2024, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες του Συλλόγου.
 
Υπενθυμίζουμε ότι η τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 17 Μαΐου.