ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,    7/2/2024
Αρ. Πρωτ.:56
                                                                                                                 
Προς: Τα μέλη του ΣΕΑ
 
Cui bono? (για το bonus παραγωγικότητας)
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις του για την καταβολή επιδομάτων επιλεκτικά σε Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και σε περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων στα τέλη του περασμένου έτους και συγκεκριμένα για τις κατηγορίες καταβολής επιδόματος για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, bonus επίτευξης στόχων αλλά και υπερωριών.

Είναι γεγονός ότι το πολυσχιδές έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που συνδυάζει την προστασία, τη διαχείριση, τη συντήρηση, την ανάδειξη και την προβολή μνημείων, μουσείων και χώρων, μέσα σε ένα καφκικό περιβάλλον ολοένα αυξανόμενης γραφειοκρατίας, υλοποιείται μόνο χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζεται υπερωριακά σε όλη την Ελλάδα, χωρίς την αντίστοιχη αμοιβή στις περισσότερες περιπτώσεις, με πενιχρούς μισθούς και σε συνθήκες δυσβάσταχτης ακρίβειας, οι οποίες τους απαξιώνουν ακόμη περισσότερο.

Αντί όμως να ανταμειφθεί το σύνολο του προσωπικού για το τιτάνιο έργο που επιτελείται σε όλη τη χώρα, επελέγη η καταβολή επιδομάτων σε ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων, είτε για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε για την επιτυχή υλοποίηση, όχι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δράσης των Υπηρεσιών, αλλά κάποιων από τις δράσεις και τους στόχους που έθεσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ το 2022! Πολλώ δε μάλλον, τα περίφημα επιδόματα ΔΕΝ αφορούσαν καν όλο το προσωπικό που απασχολείται στα έργα ή που πέτυχε τους περίφημους «στόχους», αλλά συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που αποφάσισε η διοίκηση με βάση αριθμητικούς δείκτες υλοποίησης. Στη συνέχεια κλήθηκαν οι προϊστάμενοι να επιλέξουν αναγκαστικά μεταξύ των εργαζομένων της μονάδας τους, ποιον θα ανταμείψουν και ποιον όχι, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Είναι προφανές ότι η επιλεκτική αυτή πολιτική ανταμοιβής συγκεκριμένων εργασιών και περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων δεν έχει στόχο την -ευκταία και απαραίτητη- ενίσχυση του εισοδήματός μας, αλλά τη δημιουργία υπηρεσιών και υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων σε μια ακόμη εφαρμογή του «διαίρει και βασίλευε», όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και με τις υπερωριακές αμοιβές. Η επιδοματική αυτή πολιτική –που εξαρτάται μόνο από την «καλή» θέληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας- μεταμορφώνει σε «αντίπαλους» τους συναδέλφους στις ομάδες επίβλεψης για το ποιος θα πρωτοπάρει το bonus, βάζει σε ανταγωνισμό τους υπαλλήλους που απασχολούνται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με τους συναδέλφους τους στο διπλανό γραφείο που ασχολούνται με άλλα έργα ή επιφορτίζονται μεγαλύτερο τμήμα της υπόλοιπης δουλειάς των υπηρεσιών, τους προϊσταμένους με τους υφιστάμενους. Και βέβαια, δεν αποτελεί πραγματική και μόνιμη λύση στη μισθολογική μας καθήλωση, που δεν αντιστοιχεί στο έργο που παράγουμε, και δεν προσμετράται στον υπολογισμό της σύνταξής μας.

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει κάθε προσπάθεια διαχωρισμού και διχασμού του προσωπικού, κάθε προσπάθεια εφαρμογής της περίφημης «ατομικής ευθύνης» στα εισοδήματά μας.

Απαιτούμε άμεσα:
 - αύξηση των μισθών μας για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια από αυτούς
- επαναφορά των δώρων (13ος και 14ος μισθός) για όλους τους εργαζομένους
- καταβολή της υπερωριακής απασχόλησης σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και πρόβλεψη της πληρωμής τους στον ετήσιο προϋπολογισμό
- επαναφορά ερευνητικού επιδόματος-επιδόματος βιβλιοθήκης για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου του κλάδου
- ενιαίο και διαφανή τρόπο καταβολής επιδομάτων για τη διαχείριση και την υλοποίηση έργων
- στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με όλες τις ειδικότητες σε όλη τη χώρα για να μπορέσουμε να κάνουμε με αξιοπρέπεια τη δουλειά μας