ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,    5/2/2024
Αρ. Πρωτ.: 49
                                                                                                                 
Προς:
  1. Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα
  2. Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ελένη Ζωντήρου
  3. ΔΣ ΟΠΑΝΔΑ
 
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
 
Αξιότιμη κ. Αντιδήμαρχε
 
Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΝΔΑ
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σας συγχαίρει για την ανάληψη της δημαρχίας της Αθήνας και σας εύχεται ολόψυχα μια ευδόκιμη θητεία. Ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, προς όφελος των μνημείων και του πολιτιστικού αποθέματος της πρωτεύουσας και προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.
 
Τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μαχόμενοι αρχαιολόγοι και επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων που υπηρετούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, έχουν συμβάλει στην ανασκαφή, τεκμηρίωση, αναστήλωση, ανάδειξη και προστασία αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων, στην ανέγερση μουσείων, στις μεγάλες αστικές παρεμβάσεις που έχουν διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της Αθήνας, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης. Ταυτόχρονα, με τη στέγαση της πολύπλευρης δράσης του στην ιστορική έδρα του, το κτήριο της Ερμού 134-136, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συνέδραμε στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής του Θησείου.
 
Το κτήριο ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ και ο αύλειος χώρος επί της Ερμού 134-136 (κηρυγμένο ως «έργο τέχνης» και απαλλοτριωμένο «για αρχαιολογικούς σκοπούς» δυνάμει των ΦΕΚ 40/Δ/1973 και 254/Β/1994) παραχωρήθηκε το 1982 κατά χρήση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη (Υπουργική Απόφαση 18/1/1982), και αποκαταστάθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης που δρομολογήθηκε για την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και ιδιαίτερα της συνοικίας της Πλάκας και της περιοχής του Θησείου. Από τη δεκαετία του 1990, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χρησιμοποίησε το κτήριο και τον κήπο του Συλλόγου όχι μόνο για τη στέγαση των γραφείων και της βιβλιοθήκης, αλλά και για δράσεις του Συλλόγου, την πραγματοποίηση επιστημονικών σεμιναρίων, διαλέξεων και εκδηλώσεων του Συλλόγου, εκδηλώσεων και δράσεων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και άλλων φορέων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πολιτιστικών δρώμενων, με ιδιαίτερη έμφαση στους φορείς της γειτονιάς και της πόλης, σε πολιτιστικούς φορείς, και στην κοινωνία των πολιτών. Ιδιαίτερα ο κήπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων (οι δράσεις του Athens City Festival φιλοξενούνταν κάθε χρόνο στον κήπο του Συλλόγου), σχολικές γιορτές των γειτονικών σχολείων, την ετήσια γιορτή της Ανεξαρτησίας του Μεξικού που διοργανώνει η Πρεσβεία του Μεξικού, την ετήσια γιορτή του Συλλόγου Αλσατών, το Φεστιβάλ Κόμικ, το Φεστιβάλ Wom.Α, βιβλιοπαρουσιάσεις εκδοτικών οίκων όπως οι εκδόσεις  Gutenberg, Τόπος, Μέλισσα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Στερέωμα κ.ά., παρουσιάσεις των αρχαιολογικών λευκωμάτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση  («Ο Κύκλος των Μουσείων»), μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, δράσεις κατά του κοινωνικού αποκλεισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, φιλανθρωπικά μπαζάρ, κινηματογραφικές προβολές.
 
Επιπλέον, ο Σύλλογος έχει διοργανώσει με εθελοντική συνεισφορά των μελών του επί 4 χρόνια θερινό σινεμά στον κήπο, δωρεάν για όλους τους πολίτες, για όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Εκτός από εκδηλώσεις που προβάλλουν την αρχαιολογία και τον πολιτισμό, ο Σύλλογος έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις και φεστιβάλ άλλων φορέων με θέματα την οικολογία, την περιβαλλοντική κρίση, την φιλοζωία, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την προβολή της επανένταξης των κρατουμένων και των τοξικοεξαρτημένων, εκδηλώσεις ενάντια στον φασισμό, εκδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και τον φεμινισμό, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, και όλα τα θέματα που απασχολούν κάθε δημοκρατικό πολίτη, αλλά και την ευνομούμενη πολιτεία. Με τον τρόπο αυτό, το δημόσιο κτήριο που είχε παραχωρηθεί από το ΥΠΠΟ στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων όχι μόνο προήγαγε την σχέση των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την κοινωνία και το κύρος του Συλλόγου, αλλά και εκπλήρωνε τους κοινωνικούς σκοπούς ενός δημόσιου κτηρίου, αποτελώντας πλέον ένα ζωντανό χώρο - τοπόσημο στην περιοχή του Θησείου και αποδεικνύοντας ότι τα κτήρια ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ μπορούν να αποτελέσουν αναζωογονητικό στοιχείο για την πόλη και τον πολιτισμό, χωρίς καμία εμπορευματική χρήση.
 
Η παραχώρηση του κτηρίου στον ΣΕΑ ήρθη τον Αύγουστο του 2023, από την νυν Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με την υπ΄αρ. πρωτ.: 388268/11-8-2023 ΥΑ, επί της οποίας αναμένουμε την κρίση του ΣτΕ στο οποίο έχουμε προσφύγει. Την απόφαση έξωσης του Συλλόγου έχουν καταδικάσει με ψηφίσματά τους εκατοντάδες φορείς, σωματεία, σύλλογοι, χιλιάδες πολίτες και κάτοικοι του Θησείου. Η συνεπεία της εφαρμογής αυτής της απόφασης είναι  ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων να διατελεί άστεγος ως προς τις δράσεις του.
 
Με την παρούσα ζητάμε την συνδρομή του Δήμου Αθηναίων για τα εξής:
 
-Την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων για την καταδίκη της εκδικητικής έξωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη βάση της καλής συνεργασίας που υπήρχε με τον Δήμο για την φιλοξενία των εκδηλώσεών του στο κτήριο της Ερμού την τελευταία δεκαετία.
 
-Τη στέγαση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (ή άλλη πρόσφορη αίθουσα) της σειράς διαλέξεων του ΣΕΑ «Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία» και «Μουσειο-λόγιο» για το έτος 2024. Πρόκειται για μηνιαίες διαλέξεις με αρχαιολογικά και μουσειολογικά θέματα που πραγματοποιούνται από μέλη του ΣΕΑ, δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό.
 
Οι διαλέξεις που έχουν προετοιμαστεί για το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος-Μάιος 2024 και χρήζουν φιλοξενίας είναι οι εξής:
 
Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία:
- Εύη Τσώτα, αρχαιολόγος: «Αρχαίες Σίφαι/Τίφα Βοιωτίας. Νέα στοιχεία και προκλήσεις διαχείρισης ενός παραθαλάσσιου αρχαιολογικού χώρου του Κορινθιακού Κόλπου»
Προτεινόμενη ημερομηνία: Πέμπτη 11 Φλεβάρη
- Ευτέρπη Ράλλη, αρχαιολόγος, Νομισματικό Μουσείο:
«Τα μολύβδινα σύμβολα και η επιδοματική πολιτική των αρχαίων Αθηναίων και των Ρωμαίων»
Προτεινόμενη ημερομηνία: 14 Μαρτίου
- Αριάδνη Κλωνιζάκη, αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο:
«Δέκα ιστορίες λατρείας του Ασκληπιού» 
 
 
Μουσειο-λόγιο:
(με αφορμή την Ημέρα της γυναίκας 2024)
-Εύη Πίνη, για τη γυναίκα στην αρχαιότητα
-Όλγα Σακαλή, Διεύθυνση Μουσείων: «Όψεις του φύλου στον μουσειακό Λόγο. Αναπαραστάσεις γυναικών σε αρχαιολογικά μουσεία»
 
Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, διατελούμε στη διάθεσή σας για συνάντηση.
 
                      Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,

 
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
                    
Κωνσταντίνος Πασχαλίδης
                   
Εύα Γιατρουδάκη