Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρουσιάζει την πρώτη διάλεξη του νέου χρόνου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου παρουσιάσεων:
Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
 
"Συλλογικά έργα στην Εποχή του Χαλκού. Αντιπλημμυρικά έργα στην Ιαλυσό"
Τρίτη 9 Ιανουαρίου στις 19:00 στο φιλόξενο Herakleidon Museum - Μουσείο Ηρακλειδών (Αποστόλου Παύλου 37, Θησείο), που γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του!
 
Στη διάλεξή της, η κ. Τούλα Μαρκέτου θα παρουσιάσει το χρονικό των τεχνικών έργων των κατοίκων της προϊστορικής Ιαλυσού Ρόδου, τα οποία σχεδίασαν και εκπόνησαν συλλογικά, στην προσπάθειά τους να δαμάσουν τη δύναμη βίαιων φυσικών φαινομένων.
 
Περίληψη διάλεξης
 
Οι προϊστορικοί κάτοικοι της Ιαλυσού ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωποι με μεγάλες φυσικές καταστροφές που ανιχνεύονται από την Πρωτοχαλκή περίοδο, στα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ. και συνεχίζονται έως την Μυκηναϊκή περίοδο, περίπου γύρω στα 1400 π.Χ.
 
Το γεγονός όμως που σημάδεψε για πάντα την μεγάλη Υστεροχαλκή πόλη, στα σημερινά Τριάντα, είναι η πτώση της ηφαιστειακής τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, γύρω στα 1630/1610 π.Χ.
 
Στιγμές της συλλογικής μνήμης από τις καταστροφές αυτές των προϊστορικών χρόνων αποτυπώνονται μέσα από την αχλύ του μύθου στο πέμπτο βιβλίο του Διόδωρου Σικελιώτη, του ιστορικού από το Αγύριο της Σικελίας (80-20 π.Χ.) και αποκρυπτογραφούνται μέσα από τα ανασκαφικά στρώματα των σωστικών ανασκαφών της περιοχής.
 
Παράλληλα όμως, οι πολύτιμες αυτές ανασκαφικές πληροφορίες, ερμηνεύουν τις μετακινήσεις του πληθυσμού από τα πεδινά στα υψώματα, την επιλογή νέων θέσεων και την οριστική εγκατάλειψη της άλλοτε λαμπρής προϊστορικής πόλης μας, ενώ περιγράφουν με τρόπο θαυμαστό συλλογικά έργα των ανθρώπων σε μία τιτάνια προσπάθεια να σώσουν τον οικισμό τους, μέσα από σπουδαία αντιπλημμυρικά έργα, που σε αρκετές περιπτώσεις θα ζήλευαν και οι κάτοικοι της σημερινής Ιαλυσού.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Μουσείο Ηρακλειδών για την φιλοξενία που ασμένως δέχτηκε να του προσφέρει και σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για την επιστροφή του στην ιστορική του έδρα επί της οδού Ερμού 136.