ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   8/11/2023
Αρ. Πρωτ.: 203
 
Προς: Τα μέλη του ΣΕΑ
 
 
 
 
Αγαπητές/οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
 
Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της παραμονής του στην ιστορική του έδρα στην Ερμού απέναντι στην εκδικητική έξωση-δίωξη από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Δυστυχώς το Υπουργείο Πολιτισμού, παρά τις εκκλήσεις του Συλλόγου, εκατοντάδων φορέων, σωματείων και χιλιάδων πολιτών, δεν δέχτηκε ούτε να αναθεωρήσει την Υπουργική Απόφαση, ούτε καν να αφήσει τον Σύλλογο να στεγάζεται στο κτίριό του μέχρι την τελική κρίση του ΣτΕ επί της αίτησης ακύρωσης.
Σε εκτέλεση της πρόσφατης Απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, χτες 7/11/2023 μεταφέραμε προσωρινά  το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου (191 κιβώτια) στο κτήριο της οδού Πανός 19 και Θρασυβούλου (77 τμ), το οποίο ορίστηκε από το ΣτΕ ως τόπος προσωρινής παραχώρησης για την αποθήκευση των παραπάνω. Η κινητή περιουσία του Συλλόγου παραμένει στο κτήριο της οδού Ερμού 134-136 (900 τμ), με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής που υπογράφηκε αργά το απόγευμα με την ΕΦΑΠΑ.
 
Ήταν τόση η σπουδή του Υπουργείου Πολιτισμού να εκδιώξει τον Σύλλογο, που έσπευσε να αλλάξει κλειδαριές στο ιστορικό κτίριο της Ερμού αμέσως μετά την παράδοση παραλαβή, χτες το βράδυ. 
 
Συνεχίζουμε τις δράσεις του Συλλόγου αναμένοντας την οριστική δικαίωσή μας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την εκδίκαση στις 20/3/2024, όπου θα απαντηθούν αναλυτικά, επιστημονικά και εμπεριστατωμένα τα έωλα επιχειρήματα που περιέλαβε το ΥΠΠΟ στις απόψεις του προς το ΣτΕ σχετικά με το κτήριο της Ερμού 134-136 και την επί 42 χρόνια χρήση του από τον Σύλλογο.
 
Όπως άλλωστε αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών, «σε περίπτωση ευδοκίμησης της αίτησης ακύρωσης είναι δυνατή η επανεγκατάσταση του αιτούντος Συλλόγου στο ευρισκόμενο επί της οδού Ερμού 134-136 ακίνητο».

Το ΔΣ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη 9/11/2023 για να συζητήσει ζητήματα λειτουργιών που εδράζονταν στο κτήριο του ΣΕΑ, και θα ενημερώσουμε στη συνέχεια όλα τα μέλη για τα θέματα αυτά (λειτουργία Γραμματείας, χώρος συνεδριάσεων ΔΣ, διαλέξεις, εκδηλώσεις ΣΕΑ κ.ά.).
 
Ως συνέπεια της Απόφασης  του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων βρίσκεται εκτός έδρας, αλλά συνεχίζει όλες τις δράσεις του.
 
Οι Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεχίζονται την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου με την διάλεξη του αρχαιολόγου Αλέξανδρου Στρατή, με τίτλο: 
«Διάθεση είναι η κατάλληλη διάταξη των στοιχείων και η διαμόρφωση, με τη σύνθεσή τους, της ιδιαίτερης ταυτότητας του κτηρίου».
 
Ρωμαϊκό συγκρότημα στη Λουκού Κυνουρίας. Ένα κτήριο σε μετάβαση
 
Η διάλεξη παρουσιάζεται στο Μουσείο Ηρακλειδών, την Πέμπτη 9/11/2023, ώρα 19.00
(Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο).
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Μουσείο Ηρακλειδών για την φιλοξενία που ασμένως δέχτηκε να μας προσφέρει.