ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   26/10/2023
 
Σχετικά με την κατάσταση του κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Ερμού 134-136
 
Τους τελευταίους μήνες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων γίνεται αποδέκτης ακατανόητων και συνεχώς εναλλασσόμενων  επιχειρημάτων που αποπειρώνται να τεκμηριώσουν την ανάγκη έξωσής του από την ιστορική του έδρα.
 
Σύμφωνα με το έγγραφο των απόψεων του ΥΠΠΟ προς το ΣτΕ, με υπογραφή του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Β. Συμεωνίδη, πληροφορηθήκαμε ότι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο κτίριο της Ερμού 134-136 για να διαπιστώσουν την κατάσταση του ακινήτου. Ο Σύλλογος ουδέποτε ειδοποιήθηκε, ως είθισται στις περιπτώσεις αυτές, ούτε πριν ούτε μετά την υποτιθέμενη «αυτοψία». Αντιθέτως, επρόκειτο για τις δύο ημέρες που  ο Σύλλογος είχε ανακοινώσει, με ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλες τις υπηρεσίες και τα μέλη, ότι το κτίριο θα παρέμενε ανοιχτό μετά τις 4 μμ για τα μέλη και στις 7.30 μμ για προβολές ταινιών. Σύμφωνα με το έγγραφο του ΓΔΟΥ στο ΣτΕ, «οι μηχανικοί που πραγματοποίησαν την αυτοψία δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται για φθορές τόσο στο εσωτερικό του όλου κτιρίου, αφού δεν μπόρεσαν να εισέλθουν σ΄ αυτό όσο και στο εξωτερικό κέλυφος του Β΄ ορόφου, διότι ο όροφος αυτός βρίσκεται σε υποχώρηση και δεν ήταν ορατός από το δρόμο». Με βάση το εκπληκτικό εφεύρημα του «δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κτιρίου, άρα το κτίριο καταρρέει και είναι επικίνδυνο», ένα νέο επικοινωνιακό εργαλείο έχει προστεθεί στη φαρέτρα του του ΥΠΠΟ, η «ασφάλεια του μνημείου».
 
Πρόκειται για το ίδιο νεότερο μνημείο που ο Σύλλογος συντηρεί με δικά του έξοδα εδώ και πολλά χρόνια (μόνο από το έτος 2018, ο Σ.Ε.Α. έχει δαπανήσει ποσό 14.868 € για τους σκοπούς αυτούς, εξ ιδίων πόρων), με το ΥΠΠΟ να μην ανταποκρίνεται από το 2019 στην ανάγκη επιδιόρθωσης του γείσου εξωτερικά και τις επάλληλες εκκλήσεις μας, επιφανειακή φθορά για την οποία ο Σύλλογός μας να έχει αναγκαστεί να εγκαταστήσει (με δική του μέριμνα και δαπάνη) σκαλωσιά, για την προστασία του ακινήτου και του κοινού.
 
Πρόκειται για το νεότερο μνημείο που βρίσκεται σε άριστη στατική κατάσταση όπως βεβαίωσε μηχανικός που κλήθηκε από τον Σύλλογο στις 14/9/2023, όπως είδαν με τα μάτια τους εκατοντάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που προσήλθαν στο κτίριο στις εκλογές του Συλλόγου στις 22/9/2023 και αναρίθμητοι άνθρωποι που έχουν παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που γίνονται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στο κτίριο αλλά και οι δημοσιογράφοι που παραβρέθηκαν στην συνέντευξη τύπου του ΣΕΑ στις 10 Οκτωβρίου και ξεναγήθηκαν στο κτίριο. Και βέβαια βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλά κτίρια του ΥΠΠΟ, είτε αυτά που στεγάζουν υπηρεσίες, είτε αυτά που έχουν αφεθεί στην τύχη τους ή είναι παρανόμως κατειλημμένα. Είναι απορίας άξια η ανησυχία του Υπουργείου ειδικά για το κτίριο της ιστορικής έδρας του Συλλόγου, το μόνο εκ των παραχωρηθέντων της περιοχής, που λειτουργεί, συντηρείται και συνιστά ζωντανή στέγη σε ένα μη κατοικούμενο σημείο του κέντρου της πόλης. 
Στην περίπτωση ωστόσο που το Υπουργείο επιθυμεί να διαπιστώσει την κατάσταση του κτιρίου παρουσία των ενοίκων του των τελευταίων 41 χρόνων, προσκαλούμε το ΥΠΠΟ να αποστείλει μηχανικούς για αυτοψία, να προσέλθει αύριο, Παρασκευή 27/10, στις 9:30 πμ στο κτίριο της Ερμού 134-136, για να τους υποδεχτούμε σε όλους τους χώρους, προκειμένου να συστήσουν τεκμηριωμένη και ορθή εικόνα της καλής του κατάστασης.
 
Υπενθυμίζουμε τις δύο επόμενες εκδηλώσεις στο κτίριο του Συλλόγου:
 
Παρασκευή 27/10/2023, 8 μμ Διάλεξη με αφορμή την εθνική επέτειο
Αρχαιότητες και πόλεμος.
Το χρονικό της εκκένωσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις παραμονές της Κατοχής και άλλες ιστορίες απόκρυψης,
Κώστας Πασχαλιδης, αρχαιολόγος ΕΑΜ, Πρόεδρος ΣΕΑ
 
Τρίτη 31/10/2023, 7 μμ Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία
Παυλοπέτρι: ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι και υποβρύχιες διαδρομές για το κοινό
Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγος ΕΕΑ, Αντιπρόεδρος ΣΕΑ