ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,    18/10/2023
 
Ο ΣΕΑ συγχαίρει την ελληνική δημοσιογραφική ομάδα Solomon  https://www.facebook.com/wearesolomon/ για την απονομή τιμητικής διάκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Το βραβείο ερευνητικής δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Daphne Caruana Galizia" για το 2023 απονεμήθηκε στην σύμπραξη του ελληνικού ερευνητικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Solomon με την Forensis, τον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό StrgF/ARD και τη βρετανική εφημερίδα Guardian για την έρευνά τους για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου 2023. Το βραβείο απονέμεται κάθε έτος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι αφιερωμένο στη δολοφονημένη το 2017 Μαλτέζα δημοσιογράφο Daphne Caruana Galizia για τον αγώνα της εναντίον της διαφθοράς.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της δημοσιογραφικής έρευνας. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Σύλλογο ότι ο Έλληνας δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, που παρέλαβε εχθές το βραβείο ως μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας Solomon στην ειδική τελετή στο Στρασβούργο, παρουσία της πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Roberta Metsola, ήταν ένας εκ των ομιλητών στην εκδήλωση για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, που φιλοξενήθηκε στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 18 Ιουλίου 2023.
 
Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του τύπου, η ελευθερία του συνδικαλισμού και η αλήθεια αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας και του πολιτισμού.