Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας (9-6-2008), εκτιμώντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου.

Συνάδελφοι,

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας (9-6-2008), εκτιμώντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου.

Αφορμή για την κινητοποίησή μας είναι το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ που επιχειρεί να μετατρέψει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Αυτό σημαίνει ένα Μουσείο που:

  • θα διοικείται από «ημετέρους» τους οποίους θα διορίζει ο εκάστοτε υπουργός, και όχι από το απαραίτητο και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • θα λειτουργεί ξεκομμένο από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, απομονώνοντας πλήρως τα γλυπτά και τα άλλα ευρήματα από τα ίδια τα μνημεία, με τα οποία αποτελούν αδιάσπαστο σύνολο.
  • θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα το κέρδος, προγραμματίζοντας “ανταλλαγές και πωλήσεις έργων τέχνης” (sic) και διοργανώνοντας δεξιώσεις στο VIP εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη.
  • θα ακυρώνει προκλητικά τον κοινωνικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό ρόλο κάθε μουσείουπου οφείλει να αποτελεί δημόσιο αγαθό και όχι αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης.

Όμως, η υπόθεση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου: Τα μουσεία και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων υφίστανται σήμερα πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό, ενώ το ελάχιστο επιστημονικό, διοικητικό, τεχνικό και φυλακτικό προσωπικό δεν φτάνει για να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των μνημείων. Έτσι, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί ή υπολειτουργούν, τα μνημεία κινδυνεύουν, πολλά μουσεία δεν διαθέτουν ούτε ενημερωτικό έντυπο για τους επισκέπτες τους και φυσικά οι πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά, περιμένοντας ακόμη και μήνες για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
Η πολιτιστική κληρονομιά έχει σκόπιμα εγκαταλειφθεί στην τύχη της, ώστε να ‘χρεωκοπήσει’ και μετά να ξεπουληθεί στους ιδιώτες που περιμένουν να αξιοποιήσουν τα ‘φιλέτα’ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Υπουργείο Πολιτισμού βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση του έργου τους, τόσο μέσα από την δραματική οικονομική υποβάθμιση του κλάδου (βλ. καθήλωση του αρχαιολογικού επιδόματος και των οδοιπορικών), όσο και μέσα από την επιστημονική τους υποβάθμιση(αναστολή έκδοσης του Αρχαιολογικού Δελτίου και των διδακτορικών από το ΤΑΠΑ, περικοπές εκπαιδευτικών αδειών κλπ.), την ίδια στιγμή που, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, οι αρχαιολόγοι αναγκάζονται σε απλήρωτες υπερωρίες και σε μετακινήσεις που πληρώνουν από τον πενιχρό μισθό τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες προστασίας των μνημείων και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι απαραίτητη η κινητοποίηση και η παρουσία όλων μας στις ΑΠΕΡΓΙΕΣ που αποφάσισε η έκτακτη Γενική Συνέλευση:

Τετάρτη 18 Ιουνίου: 24ωρη απεργία10:00 π.μ. στον πεζόδρομο της Διον. Αρεοπαγίτου, συμβολικός αποκλεισμός του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, 11:00 π.μ. κινητοποίηση στο Μουσείο Ηρακλείου.
Τετάρτη 25 Ιουνίου: 24ωρη απεργία. Κινητοποίηση στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (Βεργίνα).
Τετάρτη 2 Ιουλίου: 24ωρη απεργία. Κινητοποίηση στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μετατροπή του Μουσείου της Ακρόπολης σε N.Π.Δ.Δ.
  • την ικανοποίηση των οικονομικών, θεσμικών και επιστημονικών αιτημάτων του κλάδου
  • την οικονομική ενίσχυση και τη στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο της.

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ