Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κατ’ εφαρμογήν της ομόφωνης απόφασης της Γενικής του Συνέλευσης προχώρησε σήμερα 18.6.2008 σε 24ωρη απεργία, με κύρια αιτήματα

Προς Όλα τα μέρη του ΣΕΑ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κατ’ εφαρμογήν της ομόφωνης απόφασης της Γενικής του Συνέλευσης προχώρησε σήμερα 18.6.2008 σε 24ωρη απεργία, με κύρια αιτήματα:
α) την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τη μετατροπή του Μουσείου Ακρόπολης σε ΝΠΔΔ, 
β) την αύξηση των αποδοχών για την αξιοπρεπή διαβίωση των αρχαιολόγων, 
γ) τη στοιχειώδη χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την προστασία των μνημείων και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η πολιτική ηγεσία, αντί να συζητήσει τα δίκαια αιτήματά μας, προσέφυγε, με πρωτοφανείς συνοπτικές, διαδικασίες στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία μας. Κατά την ακροαματική διαδικασία μοναδικός μάρτυρας του ΥΠΠΟ κατά του δικαιώματος των εργαζομένων αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους ήταν ο κ. Δημήτριος Παντερμαλής, πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Ακόμη, στην επιχειρηματολογία τους κατά των αρχαιολόγων οι νομικοί σύμβουλοι του ΥΠ.ΠΟ. χρησιμοποίησαν τα ονόματα δυο συναδέλφων και συγκεκριμένα των διευθυντών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Η Πρόεδρος Πρωτοδικών που διεξήγαγε τη δίκη και εξέδωσε τη σχετική απόφαση ήταν η κ. Σπυριδούλα Μοσχονά. Αμέσως ο ΣΕΑ προσέφυγε κατά της δικαστικής απόφασης δευτεροβαθμίως στο Εφετείο.

Η δικαστική απόφαση μας κοινοποιήθηκε αφού είχε ήδη ξεκινήσει η προγραμματισμένη 24ωρη απεργία (8.15 π.μ. της 18.6.2008). Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πληροφορηθήκαμε ότι κατ’ εντολήν της πολιτικής ηγεσίας ζητήθηκαν τηλεφωνικά και προς εκφοβισμό, ονομαστικοί κατάλογοι των απεργούντων! Ο ΣΕΑ ζήτησε να μην απαντούν οι συνάδελφοι σε σχετικά τηλεφωνικά ερωτήματα από το ΥΠ.ΠΟ., αλλά αντίθετα να ζητούν γραπτή εντολή.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι υποχρεωμένος, μετά από όλα αυτά, να καταγγείλει τον ακραίο αυταρχισμό, την πρωτοφανή αδιαλλαξία και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία, στην ουσία, με τον τρόπο αυτόν επιχειρεί να ακυρώσει το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

Επειδή παρατηρήθηκε διασπορά φημών και ανάμειξη τρίτων προσώπων για το αν ισχύει ή όχι η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, σας τονίζουμε ότι σε επερχόμενη κινητοποίηση μόνο αρμόδιο να σας ενημερώνει είναι το Δ.Σ. του ΣΕΑ.

Εμείς, οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας, ανυποχώρητοι.       
Η επόμενη απεργιακή κινητοποίηση θα είναι την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2008 με όλα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που έχει αποφασίσει η Γενική Συνέλευση.

Την ίδια ημέρα συγκεντρώσεις του ΣΕΑ θα γίνουν στην είσοδο του Μουσείου των Τύμβων των Αιγών (Βεργίνα) και στην είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, στις 10.00 π.μ.

Στον αγώνα μας αυτόν δεν είμαστε μόνοι, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής και Νήσων, ο οποίος έχει προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις τις ίδιες ημέρες, στα ίδια σημεία με τον ΣΕΑ.

Τα μνημεία ανήκουν σε όλους μας και δεν εκχωρούνται.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ