ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
                                                                                                                                                                                                                                             Αθήνα,  15/9/2022
 
                                                                                                               
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά τον Δημήτρη Παντερμαλή, πανεπιστημιακό δάσκαλο και πολιτικό. Ο Δημήτρης Παντερμαλής, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., δάσκαλος για πολλούς από εμάς, υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία στα αρχαιολογικά πράγματα της χώρας για μακρό χρονικό διάστημα. Λόγος χαρισματικός, παρουσιαστικό φροντισμένο, χαρακτήρας επίμονος, νους οξύς.
 
Γεννημένος το 1940 στη Θεσσαλονίκη από γονείς Μικρασιάτες ο Δ. Παντερμαλής σπούδασε στο Α.Π.Θ. αρχικά Ιστορία και Αρχαιολογία και στη συνέχεια Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Freiburg της Γερμανίας, όπου το 1968 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Untersuchungen zu den klassischen Strategenköpfen». Το αρχαιολογικό του έργο είχε ως βασικό πεδίο δράσης το Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, την πανεπιστημιακή ανασκαφή της οποίας διηύθυνε από το 1973 για πάνω από 40 χρόνια. Το ενδιαφέρον του Δ. Παντερμαλή για την πολυδιάστατη προβολή της αρχαίας κληρονομιάς έξω από τα όρια του ακαδημαϊκού κόσμου τον οδήγησε σε πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, την ετήσια συνάντηση των αρχαιολόγων, το πρότυπο της οποίας ακολούθησαν και άλλες επιστημονικές συναντήσεις ανα την Ελλάδα. Η εμπλοκή του με την πολιτική ζωή (βουλευτής Επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., 1996-2000) τον μετέφερε τις τελευταίες δεκαετίες στην Αθήνα, εκεί όπου ανέλαβε από το 2000 την προεδρία του Οργανισμού Ανέγερσης Μουσείου Ακρόπολης και του Μουσείου Ακρόπολης από το 2009 έως την ημέρα του θανάτου του στα 82 του έτη.
 
Η κηδεία του Δ. Παντερμαλή θα πραγματοποιηθεί στο Δίον στις 15/9/2022.