ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

Αθήνα,  29/7/2022
                                                                                                              
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Μετά την ουσιαστική διαβούλευση έχει καταργηθεί και η τυπική διαβούλευση για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού;
 Σύμφωνα με την χτεσινή ενημέρωση της Βουλής, μετά το άνοιγμα της Βουλής στις 22/8/2022 η κυβέρνηση θα εισαγάγει στην Βουλή διάφορα νομοσχέδια, μεταξύ αυτών και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τη μετατροπή των Δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ.
 
Είναι άραγε ενήμερη η κυβέρνηση αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός Πολιτισμού ότι το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αλλαγή καθεστώτος στα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία έχει προκαλέσει την πάνδημη αρνητική αντίδραση:
 
-των εργαζόμενων στα Μουσεία, με ενυπόγραφες επιστολές προς τον Πρωθυπουργό, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης και κομματικής τοποθέτησης.
-των σωματείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αποφάσεις συνελεύσεων
 
-της πλειονότητας των μελών ΔΕΠ των τμημάτων Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Ελλάδας
 
-των συνταξιούχων αρχαιολόγων ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, πολλοί εκ των οποίων υπήρξαν συνεργάτες τόσο του Προέδρου της Βουλής όσο και της νυν Υπουργού Πολιτισμού
 
- Αρχαιολόγων από ΑΕΙ, Μουσεία και ερευνητικά Ινστιτούτα  της αλλοδαπής. Σχεδόν πεντακόσιοι διακεκριμένοι και εγνωσμένης αξίας επιστήμονες με ενυπόγραφες επιστολές τους ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφθεί το ζήτημα της μετατροπής των κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ και πάντως να υπάρξει ένας ανοικτός και ειλικρινή διάλογος. 
 
Είναι ενήμερη η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής και πρώην ΥΠ.ΠΟ.Α ότι το σχέδιο νόμου που διέρρευσε (; ), προκάλεσε, λόγω της προχειρότητας, της ασάφειας, των λαθών και των παραλείψεων του,  το γέλιο και την αγανάκτηση στο σύνολο των υπαλλήλων του Υπουργείου ακόμη και σε συνδικαλιστές, που ανήκουν στο στενό κύκλο της Υπουργού Πολιτισμού;
 
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι πλήρως απομονωμένη στην προσπάθειά της να παρουσιάσει τον σφιχτό εναγκαλισμό της διοίκησης των μεγάλων δημοσίων μουσείων (με τα διορισμένα ΔΣ, τους  δοτούς Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές, οι οποίοι σε εποχή κρίσης και οικονομικής λιτότητας θα αμείβονται αδρά) και τη διάσπαση της προστασίας της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, ως ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο, σαν «θετική εξέλιξη, που εξασφαλίζει ευελιξία και αυτοτέλεια»! Και όλα αυτά τη στιγμή που η ίδια η  κυβέρνηση αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ο διαμελισμός της ενιαίας Δασικής Υπηρεσίας οδήγησε στην διάλυση της προστασίας των δασών. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξουν εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
 
Παρότι η πρόθεση για την αλλαγή του καθεστώτος των ελληνικών κρατικών αρχαιολογικών Μουσείων έχει γίνει γνωστή εδώ και 3 χρόνια, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έχει επιλέξει να μην ανοίγει την συζήτηση για το θέμα αυτό ούτε με τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ ούτε με την διεθνή και εγχώρια επιστημονική κοινότητα. Ενδεικτικά η πολιτική ηγεσία δεν παρέστη καν σε εκδηλώσεις επιστημονικών φορέων (Πανεπιστήμιο Αθηνών) για το θέμα, παρότι προσεκλήθη. Είναι σαφές ότι τα σαθρά επιχειρήματα της Υπουργού μπορούν μόνο να ακούγονται χωρίς αντίλογο σε «φιλικά» μέσα ενημέρωσης που δεν κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις. Γι' αυτό άλλωστε προσπαθεί να φέρει το σχέδιο νόμου μέσα στη ραστώνη του Αυγούστου και να το περάσει χωρίς κανέναν διάλογο. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει γραπτώς το νομοσχέδιο, χωρίς να λάβει καμμία απόκριση (αρνητική ή θετική) από «τον υπηρέτη» του Ελληνικού Λαού, την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη.
 
Αυτό που δεν θα αποφύγει, μολονότι πολύ θα το ήθελε,  η κα Υπουργός, όμως, είναι η τυπική διαβούλευση (opengov) που αποτελεί προϋπόθεση για να εισαχθεί ένα σχέδιο νόμου στις Επιτροπές της Βουλής. Ας παρουσιάσει λοιπόν, η κα Υπουργός,  δημόσια το σχέδιο νόμου που εξαγγέλλει εδώ και τόσον καιρό για να φανεί η γύμνια του Υπουργείου.
 
Καλούμε τους συναδέλφους-ισσες, τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ και το κοινό των Μουσείων να συνταχθούν με το αίτημα να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου, να μην αποκοπούν τα μεγάλα κρατικά αρχαιολογικά Μουσεία από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και να πλαισιώσουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα.