ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
 Αθήνα,   10/8/2021
                                                                                                                            
 
ΠΡΟΣ: τα μέλη του ΣΕΑ
 
 
ΘΕΜΑ: Για τις καταστροφικές πυρκαγιές-ενισχύουμε την προσπάθεια της ΕΛΜΕ Εύβοιας



Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
 
Παρακολουθούμε μια ανείπωτη καταστροφή στη χώρα! Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, εκατοντάδες καμένα σπίτια, κατεστραμμένα οικοσυστήματα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πανίδας, μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, άγνωστες μέχρι στιγμή ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. 

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν «φυσική» καταστροφή. Αποτελούν συνέπειες μιας καταστροφικής, διαχρονικής πολιτικής που επιταχύνει τη διαδικασία της κλιματικής κρίσης. Μιας εγκληματικής πολιτικής με περικοπές προσωπικού (δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 5000 δασοπυροσβεστών) και κρίσιμων κονδυλίων (1,7 εκ αντί για 17 που ζητήθηκαν από τις δασικές υπηρεσίες). Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της διάλυσης (από το 1998) του ενιαίου φορέα προστασίας των δασών, της Δασικής Υπηρεσίας που είχε ως αντικείμενο τη φροντίδα της φύσης, την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ο κατατεμαχισμός της με το πέρασμα των Δασαρχείων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, μαζί με την υποστελέχωση σε επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, είχε και έχει ακόμη καταστροφικά αποτελέσματα. 

Ως ελάχιστο χρέος, σας κοινοποιούμε την έκκληση για βοήθεια της ΕΛΜΕ Εύβοιας, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή κοντά στους πυρόπληκτους, και σας καλούμε να ενισχύσετε την προσπάθειά τους.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας αποφάσισε να καταθέσουμε συμβολικά το ποσόν των 200 ευρώ στο λογαριασμό της ΕΛΜΕ Εύβοιας και να συνεισφέρει σε είδη πρώτης ανάγκης. Για το μάζεμα των ειδών θα στείλουμε νέα ανακοίνωση.
 
                                               
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
 
Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
 
Δέσποινα Κουτσούμπα
 
Εύα Γιατρουδάκη
 
 
(συν. Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Εύβοιας)
  
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Μέρες τώρα παρακολουθούμε συγκλονισμένοι/ες τη τραγική εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα και στο νησί μας ιδιαίτερα, που αφέθηκε στην μανία της φωτιάς, μόνο και αβοήθητο. Η κυβέρνηση των “αρίστων” αποδείχτηκε τραγικά ανεπαρκής στην προστασία του δασικού μας πλούτου, που είναι η περιουσία που οφείλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας. Τα λόγια δε φτάνουν για να εκφράσουν το μέγεθος της καταστροφής, τον πόνο και την απελπισία, ούτε επαρκούν για να απαλύνουν τις πληγές που χάσκουν βαθιές πάνω στο φλεγόμενο σώμα της Εύβοιας.
Η ΕΛΜΕ Εύβοιας εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της σε όλους και όλες τους/τις πληγέντες/είσες της χώρας μας και ιδιαιτέρως του νησιού μας. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας επισκέφτηκε σήμερα Κυριακή 8/8/2021, το Κλειστό Γυμναστήριο Αναστασιάδη, όπου φιλοξενούνται οι πυρόπληκτοι συμπατριώτες μας από τη Β. Εύβοια και την Περιφερειακή Ενότητα Στερεάς Ελλάδας, όπου γίνεται ο συντονισμός και η συγκέντρωση υλικών και ειδών πρώτης ανάγκης. Μας δόθηκε μια πρώτη λίστα με είδη που χρειάζονται άμεσα οι πυροσβέστες και οι πυρόπληκτοι, η οποία θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. 
Σε πρώτη φάση η ΕΛΜΕ εξασφάλισε και στέλνει 15 κιβώτια με ισοτονικά ποτά απαραίτητα για τους πυροσβέστες. 

Τη Δευτέρα 9/8/2021 και ώρα 11-1 μ.μ. συγκεντρώνουμε φαρμακευτικά είδη από την παρακάτω λίστα, στο 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας
-ισοτονικά ποτά
-κονσέρβες κρέας
-μπάρες
-κριτσίνια
-αρτοσκευάσματα
-ζυμαρικά
-συσκευασίες νερού
-οδοντόκρεμες
-οδοντόβουρτσες
-αφρόλουτρα
-σαμπουάν
-depon tb
-οξυζενέ
-betadine
-αποστειρωμένες γάζες
-κολλύρια (ενυδατικά, αντιβιοτικά-tobrex ή ikobel
-Φάρμακα για εγκαύματα
-Αλμόρα
-Pulvo
-Octenicept
-Φυσικοί οροί
-Aerolyn
-Βαζελινούχες γάζες
 
Οι ανάγκες που θα προκύψουν, όταν σβήσουν οι φωτιές και φανεί το μέγεθος της καταστροφής, θα είναι δυσθεώρητες. Οι άνθρωποί μας θα χρειαστούν τη συνδρομή όλων μας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ας μείνουμε ενεργοί/ές και συντονισμένοι/ες. 

Όσες ΕΛΜΕ, Σύλλογοι, φορείς, συλλογικότητες ή απλοί αλληλέγγυοι πολίτες, επιθυμούν να αποστείλουν χρηματική ενίσχυση μπορούν να καταθέσουν ό,τι ποσό επιθυμούν στον παρακάτω λογαριασμό:
GR5802606770000100102755624
Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για το πού διατίθεται το κάθε ευρώ.

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας απευθύνει αίτημα προς τους αρμόδιους φορείς, Δήμο Χαλκιδέων, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας να ανοίξουν άμεσα το παλαιό νοσοκομείο Χαλκίδας, ώστε να φιλοξενηθούν οι πυρόπληκτοι συμπατριώτες μας,  σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας  και αξιοπρέπειας.
Σε συνθήκες πανδημίας δεν μπορεί να στοιβάζονται ταλαιπωρημένοι άνθρωποι σε ράντζα, όλοι μαζί σε ένα ενιαίο χώρο, με λιγοστές τουαλέτες. 
Τις αμέσως επόμενες ημέρες κλιμάκιο εθελοντών της ΕΛΜΕ θα μεταβεί στις πυρόπληκτες περιοχές για παροχή βοήθειας στους πληγέντες.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό!

Τηλ. Επικ. 6936192429
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας