ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   18/5/2021

Αρ. Πρωτ.: 125
 
                                                                                                               
 
Τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, υπερασπιζόμαστε τα δημόσια μουσεία

Τα δημόσια μουσεία άνοιξαν, μετά από το μακρύ και τραυματικό διάστημα της καραντίνας, και σήμερα γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021, με εκδηλώσεις και δωρεάν είσοδο για το κοινό. Το θέμα του φετινού εορτασμού, που ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), είναι “Το Μέλλον των Μουσείων, Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση”.

Πράγματι, ο ρόλος και το μέλλον των μουσείων επαναπροσδιορίστηκε μέσα στην πανδημία. Η έλλειψη των μουσείων και των ποικίλων επικοινωνιακών - εκπαιδευτικών δράσεών τους, αλλά και η απουσία κάθε είδους καλλιτεχνικής εκδήλωσης, μας θύμισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη και δημόσιο αγαθό που πρέπει να προσφέρεται σε όλους με ίσους όρους. Παράλληλα, η διεθνής συγκυρία της πανδημίας, με κλειστούς τους χώρους πολιτισμού, κατέδειξε ότι για να μπορέσουν τα μουσεία να ανταποκριθούν με πληρότητα στις λειτουργίες και στον κοινωνικό τους ρόλο χρειάζονται την στήριξη των κρατικών επιχορηγήσεων, ούτως ώστε να μην καταφεύγουν σε χορηγίες, πλειστηριασμούς και προβληματικές συνεργασίες.

Σε αυτή τη συγκυρία, η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς των μεγάλων δημόσιων Μουσείων της χώρας, μετατρέποντάς τα σε ΝΠΔΔ, αποδεικνύει την τεράστια απόσταση που χωρίζει την πολιτική ηγεσία από τη μουσειακή πραγματικότητα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικοί γνώστες της μουσειακής πραγματικότητας, έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απευθύνουν έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, ενώνοντας τις φωνές τους με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τους εργαζόμενους στα δημόσια μουσεία και τους εργαζόμενους σε όλη την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

·         Δείτε την έκκληση 487 μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας προς τον Πρωθυπουργό: http://sea.org.gr/details.php?id=1179

·         Δείτε την έκκληση 120 ιστορικών στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς τον Πρωθυπουργό: http://sea.org.gr/details.php?id=1157

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την απόλυτη αντίρρησή του σε κάθε σχέδιο μετατροπής των μεγάλων δημόσιων μουσείων (Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή των δημόσιων μουσείων σε κυβερνητικά υποχείρια.

Η απόσπασή τους από το σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η μετατροπή τους σε αυτοτελείς δομές διοικούμενες από διορισμένο διοικητικό συμβούλιο είναι πράξη ανακόλουθη και αντίθετη με την ίδρυση και λειτουργία τους ως ιστορικών υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το πλούσιο έργο που παράγεται  από το εξειδικευμένο προσωπικό τους, τη διαρκή αλληλοτροφοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κυρίως τον δημόσιο, πολιτιστικό, επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο, που επιτελούν με σύγχρονο τρόπο, προς όφελος όλων των πολιτών.

Ζητήθηκε πολλές φορές από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να γίνει δημόσιος διάλογος για αυτές τις προθέσεις. Ζητήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία που δείχνουν αν τα δημόσια μουσεία ανταποκρίνονται ή όχι στον ρόλο τους. Ζητήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία για δήθεν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των μεγάλων μουσείων. Όμως, η πολιτική ηγεσία ποτέ δεν παρουσίασε τέτοια στοιχεία γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναστοχαστεί η ίδια και να ακυρώσει τις προθέσεις της. Να ενισχύσει τα δημόσια μουσεία με μέσα, χρηματοδότηση και προσωπικό για να συνεχίσουν να προσφέρουν όχι μόνο ως κιβωτοί της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως κέντρα παραγωγής επιστημονικού λόγου, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας ανοιχτής και δωρεάν για όλους τους πολίτες.
Καλούμε το κοινό των μουσείων και όλους τους πολίτες να παλέψουν μαζί μας για την προστασία τους.