Σήμερα εισάγεται στο Κ.Α.Σ. ως 4ο θέμα η Μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του Κ.Α.Σ. θα κληθούν σε μια τηλεδιάσκεψη να κρίνουν την τύχη του εξέχοντος αρχαιολογικού χώρου, για τη σημασία του οποίου έχει πάρει θέση η διεθνής επιστημονική κοινότητα: μελετητές του Βυζαντίου και φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τονίζουμε ότι στο πλευρό των ειδικών συντάσσεται και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, που σε πρόσφατη δημοσκόπηση -και μάλιστα μετά από τέτοια ταλαιπωρία και προπαγάνδα- υποστήριξε την κατά χώραν διατήρηση του Βυζαντινού Σταυροδρομίου.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν εγγυάται την προστασία των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου και αποτελούν τμήμα του πολεοδομικού ιστού της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Επίσης, θέτει προ των ευθυνών τους όσους επιστήμονες συμμετέχουν στη διαδικασία της συνεδρίασης, η οποία αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο γνωστό έργο των ψευδοδιλημμάτων που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν την Θεσσαλονίκη. Οι πολιτικές που προωθούνται συστηματικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για τον διαμελισμό και την ανασύσταση ενός αρχαιολογικού χώρου δεν βρίσκουν έρεισμα ούτε στην επιστημονική κοινότητα ούτε στην κοινωνία. 
Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αποτροπή αυτής της εγκληματικής ενέργειας σε βάρος της βυζαντινής ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της χώρας.
 
Εν όψει της παράστασης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, και λόγω της αδυναμίας πραγματοποίησης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας λόγω των έκτακτων μέτρων της πανδημίας, καλούμε τα μέλη μας και κάθε πολίτη να αναρτήσει συμβολικά στα κοινωνικά δίκτυα τη συνημμένη αφισέτα ή όποιο άλλο πληροφοριακό υλικό για το θέμα.