Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αποστροφή του και την ανησυχία του για την επίθεση που δέχτηκαν οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι Μ.Τσιποπούλου και Κ. Χρηστάκης από μερίδα του Τύπου και παραγόντων της Κρήτης, για τις επιστημονικές απόψεις που διατύπωσαν σε σχέση με την προέλευση των μινωικών φύλων που κατοίκησαν την Κρήτη από την 7η χιλιετία π.Χ.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αποστροφή του και την ανησυχία του για την επίθεση που δέχτηκαν οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι Μ.Τσιποπούλου και Κ. Χρηστάκης από μερίδα του Τύπου και παραγόντων της Κρήτης, για τις επιστημονικές απόψεις που διατύπωσαν σε σχέση με την προέλευση των μινωικών φύλων που κατοίκησαν την Κρήτη από την 7η χιλιετία π.Χ. Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η επίθεση αυτή δεν ξεκίνησε από τους συνήθεις ακραίους κύκλους, αλλά από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες.
Η ελεύθερη διατύπωση επιστημονικών απόψεων αποτελεί βασικό πυλώνα προαγωγής κάθε επιστήμης, πόσο μάλλον της προϊστορικής αρχαιολογίας, που συνεχώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται από τα νέα δεδομένα των επιστημονικών ανακαλύψεων. Η προσπάθεια να λογοκριθούν επιστημονικές απόψεις ή να υπαχθούν σε πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της επιστημονικής ελευθερίας και με αυτή την έννοια αποτελεί ευθεία βολή κατά της δημοκρατίας και των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών.
Οι επιστήμες της ιστορίας και της αρχαιολογίας έχουν υποφέρει στο παρελθόν από τις προσπάθειες πολιτικής χειραγώγησής τους και χρησιμοποίησής τους για επιδιώξεις που απέχουν πολύ από αυτές της επιστημονικής κοινότητας.
Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό να διατυπώνονται απόψεις που θεωρούν ότι οι αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν μπορούν ή δεν δικαιούνται να διατυπώνουν ελεύθερα τις  επιστημονικές  τους απόψεις, γιατί είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μεριμνούν, σε συνθήκες που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περισσότερο ασφυκτικές από ποτέ, να ανταπεξέλθουν όχι μόνο στα τρέχοντα καθήκοντα που συνεπάγεται η θέση τους, αλλά πολύ περισσότερο να προάγουν την αρχαιολογική επιστήμη και να κάνουν τα συμπεράσματά της προσιτά στο ευρύ κοινό, με αξιοθαύμαστα και διεθνώς αναγνωρισμένα αποτελέσματα. Το έργο αυτό κρίνεται συνεχώς από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και από το κοινό που επισκέπτεται τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας μας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στηρίζει τα μέλη του στο δύσκολο έργο τους ενάντια στις συκοφαντίες και τις απειλές που διατυπώνονται από ποικίλους κύκλους και συμφέροντα.
 
 
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ