ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214,Email:archaeol@otenet.gr,
www.sea.org.gr
 
Ο  Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολότων για την επίθεση στη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Όπως είναι γνωστό ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αγωνίζεται διαχρονικά και σταθερά για την προάσπιση των μνημείων και της συλλογικής μνήμης ως δημόσιου αγαθού, όπως και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της δημόσιας υπηρεσίας που λειτουργεί χάριν των μνημείων και του κοινωνικού σώματος.
Συχνά, και το τελευταίο διάστημα οξύτερα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία βρίσκεται στο στόχαστρο συγκεκριμένης μερίδας των Μ.Μ.Ε, η οποία, κινούμενη  αντιεπαγγελματικά και για άγνωστους για μας λόγους επιτίθεται στα στελέχη της - δημόσιους λειτουργούς και δεν διστάζει να παραπληροφορεί διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις.
Το φαινόμενο αυτό επαναλήφθηκε με την επίθεση στο πρόσωπο της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων, και μέσω αυτής σε ολόκληρη την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την οποία εκπροσωπεί θεσμικά. Ενώ, επί έξι συνεχείς ημέρες, βάσει εγκυκλίων που έφθαναν σε όλα τα μέλη του Σ.Ε.Α., η Γ.Δ.Α.Π.Κ. συγκέντρωνε τα ζητούμενα από την πολιτική ηγεσία στοιχεία προκειμένου να εφαρμοσθούν οι σχετικές Π.Ν.Π. εν όψει της πανδημίας, βρέθηκε εν τέλει κατηγορούμενη από συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε. μόνον και μόνον επειδή έπραξε το καθήκον της.
Αυτήν τη φορά η επίθεση προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν είχε άλλο λόγο παρά να δικαιολογήσει την ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας, η οποία δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα στις εκκλήσεις Συλλόγων και Σωματείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την άμεση λήψη μέτρων σχετικά με την προστασία του προσωπικού και της δημόσιας υγείας, μέτρα τα οποία ούτως ή άλλως είχαν ζητηθεί από την ίδια την κυβέρνηση.
Το σημαντικότερο ζήτημα αυτήν την στιγμή, είναι ότι η  Υ.Α.  της 18ης Μαρτίου, ήταν ασαφής, ελλιπέστατη, προκάλεσε αναστάτωση σε πολλές υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. και μάλιστα χρειάστηκε να ανακοινοποιηθεί. Ωστόσο, πριν την έκδοσή της είχε ζητηθεί από την πλευρά της Υπουργού η συγκέντρωση αριθμών εργαζομένων σε όλη την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενέργεια που δεν ήταν απαραίτητη, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών.  Παρόλο, που η Γ.Δ.Α.Π.Κ. έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν, η καθυστέρηση άμεσης έκδοσης Υ.Α. για τη λήψη μέτρων υποδηλώνει ότι στην παγκόσμια ατζέντα των ημερών, με σημαντικότερο θέμα τη δημόσια υγεία πολιτών και εργαζομένων, η κ. Υπουργός έκρινε ότι υπήρχαν άλλες προτεραιότητες.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητεί από όλους τους εμπλεκόμενους να αποκαταστήσουν άμεσα την αλήθεια και να σταματήσουν να παρουσιάζουν πορτρέτα «αγίων» υπουργών μέσα από δαιμονικά πορτρέτα «ανεπαρκών» δημοσίων λειτουργών και δηλώνει ότι πάντα στηρίζει τους συναδέλφους όταν υφίστανται άδικες επιθέσεις.